Няма да подкрепим правителство с мандат на ПромянатаПарламентът има 3

...
 Няма да подкрепим правителство с мандат на ПромянатаПарламентът има 3
Коментари Харесай

Румен Христов: Бързото превъртане на мандатите води до избори по Коледа

 
Няма да подкрепим държавно управление с мандат на " Промяната " Парламентът има 3 неотложни задания Управлява се не с ненавист, а с разсъдък, експертиза и отдаденост към България Демократична България ме укорява, че съм в съюз с ГЕРБ, само че те направиха коалиция с Българска социалистическа партия. По-приемливо ли е? Не сме свалили държавното управление на Политическа партия. И те ще внасят вотове на съмнение, в случай че ние създадем кабинет, сигурен е водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов
 
-->
- Г-н Христов, тази седмица започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставянето на държавно управление точно с вашата политическа мощ ГЕРБ-СДС. Има ли късмет с вашия първи мандат да се направи държавно управление?

- Това не зависи единствено от ГЕРБ-СДС, а от отношението на останалите политически обединения. Смятам, че сме в доста тежък интервал и всеки, който се нагърби да поеме властта, най-вероятно ще има тежка задача. Това значи национално виновна позиция. Но такава би трябвало да имат и обединенията, които вземат участие в това ръководство.

На предварителните диалози в коридорите, се декларира, че не може да се реализира единодушие и е по-добре да се отиде на избори. Не зная до каква степен това ще промени обстановката през февруари, само че сякаш към този момент това е преобладаващото мнение на главните политически обединения отвън ГЕРБ-СДС и най-много на " Продължаваме промяната ". Политическа партия приказват, че е по-добре да се отиде на избори.

- Затова ли не желаят да се върне хартиената бюлетина? Вие виждате ли в това смяна на резултата, тъй като се изричат съмнения, че вотът с машините не е справедлив?

- Самият факт, че в Европейски Съюз единствено в България и в град Брюксел се употребяват машини, значи, че има основателно съмнение към тях. Лично аз съм заинтригуван, че има 87 000 броя гласове " не поддържам никого ". Това значи да отидеш до урната, да имаш близо 30 обединения, които се явяват на избори, и да не избереш нито една от тях, даже гласувайки " анти ", намирайки друга групировка, за която да гласуваш. Мисля си, че може би някои от гласовете, които са давани за избрана политическа мощ, са отивали в това перо. Но не мога да го потвърдя.

Ние желаеме да дадем право на българските жители да имат избор. Всъщност и в този момент се гласоподава с хартиена бюлетина във всички секции под 300 души, в преносимите секции, в секции в местата за изтърпяване на санкции, в лечебни заведения и така нататък Така или другояче, се печатат цялостния брой бюлетини. И не виждам нищо неприятно в това да дадем опция на българските жители да гласоподават с бюлетини.

Твърди се, че бюлетината би могла да се снима като доказателство, до момента в който при машините това не може да се случи. Чувам и мнения, че това може да се реши с унищожаване на тъмните стаички и правенето на по-малък подслон, с цел да вижда комисията, че никой не вади телефони. Но при всички случаи това ще улесни по-възрастната част от българското население, което беше обезпокоеното и не отиде до урните. А постоянно е по-добре да гласоподават повече хора. Народното събрание ще бъде по-представително.

- Стана лек скандал във връзка на изказването на Кирил Ананиев, че в случай че вашият мандат не успее, можете да подкрепите втория - на Политическа партия. Има ли такава възможност?

- Не. Категорично не. Каква е логиката откакто първият не е получил поддръжка от втория, първият да поддържа втория? Няма логичност. По-скоро това, което се разяснява, е опцията - която не е доста огромна, само че въпреки всичко е опция - да се търси сформиране на държавно управление с един по-къс небосвод с третата политическа мощ. Но коя ще бъде тя - Демократична България, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или " Български напредък ", никой не може да каже, кандидатите са доста.

Иначе в търсенето на опция за съставянето на едно програмно държавно управление, да речем, до провеждането на локалните избори има някаква логичност. Първо, ще има непоклатимост във връзка с законодателната стратегия. Второ, се надяваме, че в случай че изборите бъдат съчетани - т.е., локални и парламентарни, изборната интензивност ще се увеличи, тъй като хората гласоподават доста повече за кметове, защото това визира техния живот и всекидневие. Винаги е по-добре да имаме по-голям брой гласоподаватели, които да са излъчили идващия парламент.

- В Народното събрание стана див скандал към избора на Вежди Рашидов около поисканата отмора от Кирил Петков незабавно откакто името му беше оповестено от четирите обединения. Каква беше повода за този ход на съпредседателя на Политическа партия?

- Всички сме сюрпризирани от тази поискана отмора, тъй като това бе направено след оповестяването на четирите обединения на председателския съвет, че в обстановката, в която се намираме, е най-добре да се обединим към господин Вежди Рашидов. Той е име, за разлика от доста от 240-те депутати в залата - международно прочут художник и ваятел. След като към него се сплотяват 4 от общо 7-те групировка в Народното събрание, се даде една отмора от 40-50 минути, в случай, че до тогава е имало такава, с цел да могат представителите на тези обединения да разгласят на техните групи до какво се е стигнало, е нелогично. При нас имаше такава среща. Затова не ми е ясно за какво откакто са имали тези 40-50 минути, желаят още веднъж отмора. При това от името на група, която официално в този миг няма.

- Корнелия Нинова разкри, че Кирил Петков е желал Българска социалистическа партия да отдръпна връщането на хартиената бюлетина и тогава Политическа партия щели да поддържат кандидатурата на Кристиан Вигенин. Запознати ли сте с тези пазарлъци?

- Нямам такава информация. Трябва да кажа, че Българска социалистическа партия е главен конкурент на Съюз на демократичните сили и аз не върша някакъв комплимент към Българска социалистическа партия и госпожа Нинова, само че те са поредни, тъй като в предишния парламент внесоха предложение за връщането на хартиената бюлетина, което не мина с един-единствен глас - този на Крум Зарков.

- Колко да са поредни, откакто Нинова гневно призоваваше всички от Българска социалистическа партия да гласоподават с машините, когато бяха въведени безалтернативно?

- След като видяха какви са резултатите, явно са решили, че разновидността с опцията да не лишават техните гласоподаватели от хартиената бюлетина, е по-добър.

- Вашите някогашни политически сътрудници от " Реформаторския блок " в този момент са в Демократична България. Защо не сте дружно в една групировка? Не преодоляхте ли конфликтите си от предходни години?

- Ние си приказваме, само че разделянето продължава да съществува. Не по наша виновност не сме дружно. Аз завоювах конкуренцията за ръководител на Съюз на демократичните сили с концепцията представителите на достоверната десница - имам предвид главно ДСБ, да бъдем дружно. Впоследствие, когато водих договаряния за създаване на обща коалиция за евроизборите, не постигнахме единодушие не по наша виновност. Може би беше по-добре да сме дружно.

Но в последна сметка обединението ни с ГЕРБ е сполучлива, явяваме се на много избори дружно, членове сме на ЕНП. Всичко потегли от конгреса в Хелзинки, когато управлението на ЕНП търсеше обединяване на десницата, в това число и приобщаване на сътрудниците от Демократична България, с цел да може десницата да укрепне и да бъдем дружно и на евроизборите. Това не се получи.

Аз постоянно съм упрекван от тези сътрудници, че съм в коалиция с ГЕРБ. Те обаче направиха коалиция с Българска социалистическа партия. Не виждам за какво Българска социалистическа партия е по-приемлива, в сравнение с ГЕРБ. Сигурно има забележки, които могат да насочат, само че всеки, който е управлявал, е допускал неточности. Въпросът е, че, в случай че ти управляваш с тях, би могъл да предотвратиш тези неточности. И когато искаш да промениш някого, е най-добре да си дружно с него и да управляваш дружно с него.

- В последна сметка ГЕРБ-СДС разчупи ли изолацията, приключи ли чегъртането? В друга кондиция и с различен престиж ли е политическата ви мощ?

- Самият факт, че спечелихме изборите в случай, че се заканваха да ни изчагъртат от политическата сцена дава съображение да си мислим, че сме преодолели тази изолираност. Парламентът е фрагментиран. Не е елементарно да се направи държавно управление. Но с ненавист не може да се ръководи. Управлява се с разсъдък, с експертиза и с отдаденост на България. Самият факт, че главната цел беше " да ви махнем вас, тъй като, в случай че сте вие на политическата сцена, ние мъчно управляваме ", упреците " вие ни свалихте, само че нямате проект за ръководство " са неоснователни.

Не, не ги свалихме ние. Те се самосвалиха. Когато имаш болшинство от 133-134-ма души, твоя задача е да удържиш болшинството. И не можеш да се сърдиш на опозицията, че внася избор на съмнение. В новата история имаме 38 или 39 вота на съмнение. Единственият сполучлив е този.

И в този момент, в случай че ГЕРБ-СДС и останалите обединения, които биха се съгласили да вземат участие в ръководството, създадат държавно управление, Политическа партия несъмнено ще внася вотове на съмнение и ние не можем да им се сърдим. Това е ролята на опозицията.

Колкото до изолацията, мисля, че тя е преодоляна, отговорността, която носи десницата в лицето на ГЕРБ-СДС, е налице и би трябвало да помислим по какъв метод решаваме значимите въпроси, а не по какъв метод да отстраним този или оня, с цел да дойдем ние на власт.

- Какъв период давате за развръзката в този парламент, която има единствено два разновидността - сформиране на държавно управление или отиване на предварителни избори?

- Това, което чух като поръчка от страна на президента - че няма да бърза с тъй наречените рулетка, е от позиция на това, че има няколко значими неща, които би трябвало да бъдат признати, държавния бюджет - дали ще бъде нов или удължение на в този момент настоящия, 22-та закона по Плана за възобновяване и резистентност, както и обезщетенията за битовите и небитовите консуматори. Така че Народното събрание би трябвало да поработи известно време. И в случай че няма единодушие, най-малко да свършим тези неща.

Това не е моя задача, нито на политическите обединения, само че би трябвало да се мисли по кое време ще бъдат изборите. Защото, в случай че завъртим
рулетката доста бързо, можем да отидем на избори и по Коледа или началото на януари. Но това надали е най-подходящия интервал. Смисълът да има избори е да отидат повече хора да гласоподават. А по празници това няма по какъв начин да стане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР